Stress Symptomen, welke zijn er en wat kan je er aan doen?

Het herkennen van stress symptomen kunnen een positieve invloed hebben op jezelf omdat je dan gedwongen wordt om actie te ondernemen. Hoe eerder je actie onderneemt hoe beter. Herken je echter de symptomen niet dan kan dat leiden tot aandoeningen of ziektes. Maar als je begrijpt wat stress is en als je leert hoe je met stress om moet gaan zal stress niet langer een belasting voor je zijn.

De meest voorkomende stress symptomen

Enkele van de meest voorkomende stress symptomen zijn:

 • Slaap problemen: Als je overdag de lopende problemen nog niet hebt opgelost kan dit er toe leiden dat je hersenen dit willen gaan oplossen. Doordat je hersenen in de 3e versnelling een poging doen om deze problemen op te lossen zal de onrust in je hoofd alleen maar toenemen.
 • Obesitas: Eten zal altijd een bron van troost zijn bij veel mensen. Als dit resulteert in ongecontroleerde eetgewoonten zal dit leiden tot overgewicht met de bijbehorende fysieke en psychische klachten.
 • Hypertensie: Bij jonge volwassenen, sommige zelfs niet ouder dan 20 jaar, wordt vaak hoge bloeddruk gediagnosticeerd. Dit komt door de verhoogde (werk)druk die wordt opgelegd door niet alleen jezelf maar ook door je omgeving.
 • Spijsverteringsproblemen: Slechte en of onregelmatige eetgewoontes en altijd maar haast maken in je leven resulteert in een slechte spijsvertering.
 • Hart- en vaatziekten: Als je hart te hard moet werken dan het gewend is dan kan dat pijn in je borst ten gevolg hebben. Druk op je werk en in je privé leven kan er voor zorgen dat je jezelf voorbij loopt en geen rust meer neemt.

Stress symptomen kunnen worden onderverdeeld in de volgende classificaties

 • Fysieke stress-symptomen
 • Emotionele Stress Symptomen
 • Externe gedrag Stress Symptomen
 • Psychologische of mentale stress Symptomen

Houd er wel rekening mee dat het soms moeilijk kan zijn om emotionele symptomen te scheiden van psychologische symptomen en vice-versa, of fysieke symptomen van psychische of emotionele symptomen. Een combinatie van deze symptomen kan leiden tot andere problemen met hun eigen problemen en klachten.

Fysieke stress-symptomen: Deze bestaan uit externe symptomen van innerlijke stress en omvatten zaken als slechte concentratie, vermoeidheid, huidproblemen, hoofdpijn, slapeloosheid, zweterige handpalmen, verlies van eetlust, kortademigheid, maag- en spijsverteringsproblemen, hartkloppingen, constipatie en diarree.

Emotionele Stress Symptomen: stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, nervositeit, humeurigheid, vijandigheid, depressie, angst, overmatig ernst, negatief oordelen over alledaagse dingen en fouten maken tijdens het uitvoeren van eenvoudige wiskundige en logische functies kunnen indicatoren zijn voor het bestaan van stress.

Externe gedrag Stress Symptomen: Alle soorten asociaal gedrag, waar ze voorheen niet aanwezig waren kan duiden op een hoge mate van stress. Bijvoorbeeld meer gebruik van alcohol en krijgen van woordenwisselingen met collega’s, vrienden en familie.

Psychologische of mentale stress Symptomen: Dit soort verschijnselen zijn onder meer een laag gevoel van eigenwaarde, slecht waarnemen, en de negatieve zelfbeeld (je bent ook zo dom).

De invloeden op stress symptomen

Vrienden en familie: het hebben van liefdevolle mensen in je omgeving is een pluspunt en het verhoogt je naar een nieuw en beter niveau. Bij een plotselinge afwezigheid van deze pijler van innerlijke kracht, kan dit leiden tot eenzaamheid.

 • Houding: Een slechte en zwakke houding kan er toe leiden dat je bij een veranderingen in je leven in een negatieve spiraal terecht kan komen
 • Emoties: Bij een scheiding, overlijden of verlating kom je in een wereld terecht die je waarschijnlijk nog nooit bent tegengekomen waarbij het lastig is om je emoties in balans te houden.

De oorzaken van stress symptomen

 • Financiële problemen.
 • Relatie problemen
 • pessimisme
 • Perfectionisme
 • Familie

Wat kan je er aan doen?

Omgaan met de effecten van de bovengenoemde stress-symptomen wordt vaak gedaan met behulp van professionele mensen die weten wat er voor nodig is om je uit het dal te halen. Maar in een aantal gevallen kan een andere levensstijl of een verandering in bepaalde gewoontes en diëten ook een verlichting van de problemen geven. Het is in ieder geval van cruciaal belang om steun en hulp te zoeken zodra de bovenstaande symptomen naar boven komen. Ook als je begrijpt wat stress precies inhoud en als je weet hoe je er mee om moet gaan zal dat je helpen niet gestrest te worden. Een goed voorbeeld hierin is de cursus Stresshantering van het NHA. In deze cursus leer je om ongezonde stress te voorkomen en hoe je gezonde stress kunt benutten. Dit is niet alleen nuttig voor jezelf maar ook voor je omgeving.

Stress Symptomen

Stresshantering
Prijs: €249,00 (met hulp)
Prijs: €199,00 (zonder hulp)
Thuisstudie
Studieduur: 12 maanden
Getuigschrift: Ja
Geen vooropleiding nodig
[ppopup id="1449"]Algemeen[/ppopup]
[ppopup id="1447"]Programma[/ppopup]
[ppopup id="1451"]Studeren[/ppopup]
[ppopup id="1453"]Docent[/ppopup]
[ppopup id="1455"]Getuigschrift[/ppopup]
Stresshantering
In 5 stappen volkomen stressvrij.
 • Leer ongezonde stress voorkomen.
 • Leer gezonde stress te benutten.
 • Persoonlijke begeleiding via internet.
 • Leer in uw eigen tempo.