Motivatie voorbeeld – Zelf motivatie is belangrijk

Het bereiken van een doel is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn momenten waarop het moeilijk is om gemotiveerd te blijven helemaal als je zelf al voelt dat je het niet eens meer probeert. Dit zijn de momenten die laten zien of je zelfverzekerd genoeg bent om op koers te blijven naar dat doel wat je wilt halen. Kijk naar het volgende motivatie voorbeeld.

Motivatie voorbeeld

Heb je moeite om in jezelf te geloven? Als je namelijk niet gelooft in jezelf is het moeilijk om iets belangrijks in je leven te bereiken.
Als je een gebrek aan vertrouwen hebt dan moet je uitzoeken wat je problemen zijn en een plan maken om dit te veranderen. Je zult eerlijk moeten zijn tegen jezelf en een lijst van dingen opschrijven die je dwarszitten en wat je kunt verbeteren. Maak ook een plan voor je spirituele kant.

Dit is belangrijk in dit voorbeeld omdat het je zult helpen tegen de problemen die het leven brengt. Het kost tijd om te veranderen dus ook hier geldt dat geduld belangrijk is. Als je hier nu mee begint zal dit uiteindelijk je toekomst veranderen. De volgende motivatie voorbeelden en tips zullen je helpen om gemotiveerd te blijven.

Maak een plan

Om gemotiveerd te blijven zul je een plan nodig hebben. Door boeken te lezen en artikelen als bronnen te gebruiken kan nuttig zijn. Noteer ideeën waarvan je denkt dat deze je kunnen helpen om gemotiveerd te blijven. Je zult zien dat je steeds meer ideeën vind als je ze opschrijft.

Gebruik korte termijn doelen

Deel je lange termijn doelen op in korte termijn doelen en schrijf iedere dag een doel op voor de volgende dag. Als je je gaat richten op kleine stappen dan zal je uiteindelijk je doel bereiken. Het op delen van je doelstellingen is dan ook een krachtig hulpmiddel om grotere doelen te bereiken. Waar je wel op moet letten is dat de doelen die je vastlegt wel realistisch zijn.

Schrijf positieve dingen op

Gebruik heldere post-it briefjes om alle positieve dingen die gebeuren op te schrijven als je je doel hebt bereikt. Plak ze overal in het huis om je eraan te herinneren niet op te geven.

Betrek andere bij je doelen

Motivatie kan moeilijk te onderhouden zijn maar het kan handig zijn om andere mensen bij je doelen en ambities te betrekken. Sommige mensen vinden het nuttig om met een andere persoon te praten die een vergelijkbare strijd aan gaat of die streeft naar dezelfde doelen.

Verzorg je lichaam

Goed eten, regelmatig te bewegen en een goede nachtrust. Hierdoor zal je lichaam in een optimale vorm zijn, zodat je je kunt concentreren op de doelen die je jezelf hebt gesteld voor die dag.

Beloon je zelf

Geef jezelf voor iedere mijlpaal een beloning. Neem wat tijd voor jezelf. Je kunt genieten in het bad of doe een dutje of koop een nieuwe outfit, iets wat je een goed gevoel geeft over je behaalde prestaties.

Leer van fouten

Het betekend niet dat je moet stoppen alleen maar omdat je niet in staat bent gebleken om iets succesvol af te ronden. Integendeel, je moet goed kijken naar elk van je mislukkingen om erachter te komen wat je de volgende keer beter moet doen. Probeer iets nieuws te leren van iedere mislukking. Dit vergroot je kans om succes te hebben in de toekomst.

Stop met uitstellen

Voor de meeste mensen is uitstellen de meest effectieve manier om motivatie te verliezen. Als je taken blijft uitstellen ten gunste van nutteloze activiteiten, zoals het kijken naar herhalingen op tv, zult je niet in staat zijn om iets te bereiken.

Haal hulp

Zoek een life coach die je kunt helpen en ondersteunen bij je problemen. Om een voorbeeld te geven, de meerderheid van de top leidinggevenden hebben coaches en mentoren die helpen om gemotiveerd te worden en blijven en helpen om productiever te worden zodat je de gestelde doelen makkelijker kan bereiken.

En mocht je een slechte dag hebben, herinner je dat er altijd nog een morgen is. Als je stemming hetzelfde blijft is het misschien een teken van depressie. Problemen, zoals depressie, kunnen je belemmeren om je doel te bereiken. En als je het doel hebt bereikt dan ken je jezelf op een manier die je zelf niet voor mogelijk had gehouden. Stop dus nooit ongeacht wat er ook gebeurt, want als je dit motivatie voorbeeld en de gegeven tips gebruikt en je bent er succesvol mee kan je het allemaal weer opnieuw doen.

Reacties

 1. Michael Bernsen zegt:

  Het is zoals beschreven, ik heb een periode gehad dat ik alles aankon, idereen kon bij mij aankloppen en had overal een antwoord op.
  Ik dacht enkel in oplossingen en niet in problemen. Deze positie werd strker en sterker, soms bij het arrogante af. Toen ging er iets mis door een domme fout die ik aan mijzelf weet. Vanaf dat moment kwam ik in een negatieve spiraal terecht die nu al een aantal jaren voortsleept. Ik heb nu even wat rust en merk dat mijn positieve drive langzaam, hetzij moezaam weer de goede kant op gaat. Ik doe dit uit overtuiging over wat ik kan, kon en wil te gaan doen. Ik kan het maar moet het wel de tijd gunnen. Dat kan door mijn innerlijke motivatie dat ht weer beter moet gaan. Wat mij vooral sterkt is de motivatie door anderen, die “in mij geloven” en mij in betere tijden hebben gekend. Maar ook zeker te luisteren naar mensen met ervaring, ouderen en lotgenoten. Ook ben ik bewust op zoek gegaan naar mezelf door te Googelen op positiev inspirerend gedachtengoed, met de wetenschap dat ik ook mijzelf zal tegenkomen.

 2. Doel van dit schrijven: wellicht is er iemand die dit leest en ondanks mijn overtuiging dat het niet kan, toch een methode voor mij weet om een gevoel van zinvol leven te krijgen.

  Ik geloof in mijzelf. Zelfs zo sterk dat ik denk alles aan te kunnen. Als ik een idee heb, weet ik binnen één dag: dat kan ik zo en zo aanpakken en ben er van overtuigd dat het grote kans heeft om een succes te worden. Ik ben midden 30 en in het verleden ben ik 2x op deze manier succesvol geweest.

  Helaas.

  Helaas, want gelukkig ben ik er niet van geworden. Genoeg geld, ik hoef niet te werken, als ik vrienden wil, dan “doe ik dat zo en zo” en dan heb ik “vrienden”. Probleem nu is dat ik bij alles denk: wat schiet ik ermee op? Wordt ik daar dan gelukkig van? Haal ik daar nog voldoening uit? En bij alles blijkt: nee.

  Voor mij zijn doelen halen makkelijk. Behalve één: een doel vinden.  En volgens mij kan het niet. Ik ben althans nog geen enkele tekst tegengekomen die daarover gaat (op begrijpelijke wijze). “zoek het in jezelf” begrijp ik niet als ik niet weet wat “het” en “jezelf” is. Meestal (altijd?) staat dat niet uitgelegd, en zo’n tekst is dan ook onbegrijpelijk en voor mij niets anders dan een wolk van loze uitspraken.

  Ook dit artikel helpt niet, helaas.

  “Deel je lange termijn doelen op”: hoe kan ik mijn enige doel (“een doel vinden”) in godsnaam opdelen in korte termijn doelen?

  “Betrek andere bij je doelen”: daar wordt je alleen maar nog moedelozer van. Je komt er òf achter dat er vrijwel niemand is met hetzelfde doel. De meeste mensen willen namelijk “geld verdienen” of “met vakantie gaan” of “lekker in bad zitten”. Maar dat soort dingen heb ik al gedaan of doen mij niets (meer). “op zoek gaan naar jezelf” begrijp ik niet.

  “Beloon je zelf”
  Hoe kan ik mezelf belonen? Ik kan wel in bad gaan zitten, maar na drie keer in bad gaan heb ik het wel gezien. Ik kan van niets meer genieten, omdat ik letterlijk alles kan. Dat bedoel ik niet arrogant, ik zeg dat enkel omdat het zo voelt en daardoor een probleem is.

  “Haal hulp”
  Heb ik ook geprobeerd, een blauwe maandag, tot ik ervan overtuigd was dat er geen oplossing is. Er is geen doel, niets heeft (aantoonbaar) zin.

  Iemand..?

  • Beste dirk ,

   Islam is de redding, zonder islam is er geen doel in iemands leven.
   Zou zeggen probeer maar.

 3. Beste Dirk,
  Ik ben getroffen door de heldere en diepgaande analyse van het leven en de duidelijke conclusie die je trekt. ‘Er is geen doel, niets heeft (aantoonbaar) zin.)

  Ik ga er maar vanuit dat je niet depressief bent; depressie staat immers bekend om zijn symptoom dat je de zin van het leven niet meer kunt zien, maar dat je met je volle verstand en na ampel beraad tot de conclusie bent gekomen dat het leven geen (ingebakken) zin heeft.

  Wow, daarmee schaar je je dan in een rijtje grote denkers die tot dezelfde conclusie zijn gekomen. Bijvoorbeeld Socrates die, na meer dan twee duizend jaar, nog steeds bewonderd wordt en wiens gedachtegoed zelfs als therapie gebruikt wordt. Hij wist dat de mens eigenlijk niets wist, laat staan de zin van het leven. Hij prikte steeds door de oppervlakkigheid van mensen heen, wat hem later trouwens lelijk is opgebroken.

  Het leven heeft geen (ingebakken) zin! Het is niet anders. Uiteindelijk komt het leven neer op zo hoog mogelijk op de apenrots klimmen zodat je zoveel mogelijk van je genen kunt doorgeven en dan weer afsterven. En je genen doorgeven heeft ook al geen zin want over een paar miljoen jaar wordt de zon een Supernova en neemt de aarde op als brandstof. En als er geen aarde meer is, wat heb je dan aan nakomelingen???? Wat heb je trouwens sowieso aan nakomelingen??? Uiteindelijk heeft het allemaal geen zin!

  Zelfs het zoeken naar ‘zin’ heeft geen zin. Het leven kent geen ingebakken zin dus waar zoek je naar? Ach, waren we maar wat oppervlakkiger, dan hoefde we ons met dit probleem niet bezig te houden! Ignorance is bliss!

  Maar wat nu? Nu je weet dat het leven geen (ingebakken) zin heeft kun je het niet meer negeren. Wat blijft er dan nog over? Om dan maar gebruik te maken van de mogelijkheden die de Nederlandse Euthanasiewetgeving biedt is ook zowat. Dat is ook de zin niet van het leven, er direct weer uitstappen. Maar wat dan wel?

  Ik ben bang dat er maar één ding opzit, Dirk: als het leven geen ingebakken zin heeft dan moet je zelf maar iets verzinnen dat het leven zin geeft.
  Niet dat het je gelukkig maakt of dat het werkelijk zin heeft maar je moet toch iets hebben om ’s ochtends je bed voor uit te komen.
  Er zijn mensen die rijk willen worden en daar de hele dag aan werken, anderen gaan minder bedeelden helpen of bouwen een moderne equivalent van een piramide als bewijs dat zij ooit op aarde waren. Het maakt niet uit wat je kiest, uiteindelijk heeft het toch geen zin. Het gaat er alleen om dat je in jouw ogen wat nuttigs doet met jouw tijd hier op aarde. Dan maar wat (zinloos) kiezen en dat maar zo leuk mogelijk doen.
  En er is trouwens maar één ding erger dan iets zinloos te kiezen. Dat is niet kiezen!

  Groetjes,
  Ton.